Изкуството да готвиш

Китай е страна, в която приготвянето на храна и признателността към нея са достигнали най- високи нива на развитие. Китайската култура възприема готвенето като изкуство. Китайското кулинарно изкуство се развива и усъвършенства през вековете. Назад във времето преди Христа император Фу учи хората на лов, риболов, да отглеждат култури и да готвят. Въпреки това, готвенето не може да се определи като изкуство до времето на династията Чоу (1122-249 пр.Хр.)

Двете доминантни култури в Китай са Конфуцианизъм и Таоизъм. Всяка една дава своя принос за хода на развитие на китайската история и кулинарните изкуства.  Конфуцианизмът се занимава с готвенето като изкуство и набляга на забавленията в живота. За китайците, храната и приятелите са неделими неща.

Сбирките без храна са определяни като непълноценни и неподходящи.

Конфуций обича и респектира изкуството готвене. Той основава кулинарни стандарти и надлежен етикет за маса, повечето от които се спазват и до ден днешен. Традицията да се реже храната по време на приготвянето й, а не на масата, е уникална за китайската култура. Използването на ножове по време на хранене се тълкува като лош вкус.