Конфуцианство и Даоизъм – влияние върху кулинарното изкуство

Конфуцианство и Даоизъм – влияние върху кулинарното изкуство

Конфуций учи, че получаването на добрия вкус зависи от съчетаването на различни съставки и подправки, а не само от индивидуални елементи. Той е вярвал, че за да станеш добър готвач, трябва на първо място да си добър „сватовник” .Ароматът на съставките трябва да се съчетава хармонично. Без да я има хармонията, няма  го и вкуса. Той също обръщал съществено внимание на цвета и консистенцията при представянето на ястието. Едно е сигурно- Конфуций спомага приготвянето на храна да се превърне от нещо просто и раболепно, в изкуство.

Даоизмът от друга страна набляга на развитието на хигиената в готвенето. Съществено внимание се обръща на философията за поддържане на тялото в добро състояние, както и за дълголетието. За разлика от Конфуцианизмът, даоистите се занимават с извличането на полезните съставки от храната и със здравословното хранене като цяло.

През вековете китайците са изучавали света на растенията, корените, билките, гъбите и семената, за да търсят животворни елементи в тях. Те откриват, че хранителната стойност в зеленчуците може да се изгуби при неправилно готвене както и че много от растенията могат да се използват в медицината. Да вземем джинджифила- една любима подправка, която също може да бъде използвана, за да успокои разстроен стомах или за лечение на настинка.