Конфуций и културата на хранене

Конфуций и културата на хранене

Философът Конфуций( 551-479 Пр.Хр.) е един от най-влиятелните и уважавани философи в китайската история. Неговите идеи се прокрадват в Китайското общество още от 100 г.Пр.Хр. до днешни времена. Конфуций е философ, учител и основател на Конфуцианското училище. Той придава голяма важност на храната и я описва като едно от трите основни условия, наред с армията и вярата, необходими за основаването на една държава.

Конфуций издига много принципи относно хигиената на хранене, както и критерии за тестване на храната. Той казва, че храната не трябва да се яде ако е загнила, ако не е добре сготвена, ако цветът й се е променил, или когато пазаруваш от пазара вино и сушени меса, а те не са чисти. Той вярва, че храната трябва да се яде само в определено време, или ако се храним по-често, не трябва да преяждаме. Тези вярвания повлияват културата на хранене на Китайския народ.

Конфуций казва, че само пиенето на вино не е ограничено, но не толкова много, че да се напиеш. ( По това време виното е било с ниско алкохолно съдържание)

Неговите съвети „Не яж твърде много” и  „Не говори по време на хранене” съответсва на принципите му за здраве чрез диетично хранене, както като „ Не махай джинджифила от менюто” Защото джинджифилът е лют, той отнема влагата и помага при вътрешна температура и треска. Конфуций е известен с това, че не е сядал на маса без джинджифил.